IEEFA har nylig kritisert karbonfangstprosjektet ved SaskPower's Boundary Dam 3 som en "fiasko". Etter ni år og 1 milliard dollar i investeringer, har anlegget kun fanget 57 % av karbondioksidet det skulle, langt fra de lovede 90 %. Analytikerne David Schlissel og Mark Kalegha advarer mot at skattebetalerne bør være bekymret for de milliardene som nå er øremerket til flere karbonfangstprosjekter.
Capital Power, som nylig trakk seg fra sitt karbonfangstprosjekt ved Genesee-anlegget, viser hvordan manglende offentlig støtte har skapt spenning mellom industrien og regjeringen. Selv med et investeringsskattefradrag på 50 %, har olje- og gassledere klaget på at regjeringen ikke gir nok økonomiske garantier for å sikre inntjening i slike prosjekter.
“Regjeringen har lovet støtte, men prosessene har vært for langsomme,” sa Michael Bernstein fra Clean Prosperity. “Det politiske klimaet er ikke klart nok for å få disse prosjektene til å lønne seg.”
Julia Levin fra Environmental Defence Canada er kritisk til teknologiens høye kostnader og mener at karbonfangstprosjektene ikke er levedyktige, selv med offentlig finansiering. “Dette er en lærepenge for regjeringen om hvor risikabelt det er å bruke skattebetalernes penger på disse prosjektene,” sa hun.
IEEFA viser at Boundary Dam kun har fanget 5,8 millioner tonn CO2 – langt under målet på 9,2 millioner tonn for å oppnå 90 % fangst. "Alt fanget CO2 går til oljeutvinning," påpekes det, noe som har fått kritikere til å spørre om dette egentlig bidrar til klimagassreduksjon.
Selv om SaskPower forsvarer prosjektet som en lærdom for fremtidige karbonfangstprosjekter, er kritikken uforandret. “Karbonfangst må fungere perfekt for å redusere klimagasser,” sier Schlissel. “Men det har ikke levert det vi ble lovet.”